Beter slapen doe je door dit licht

Geen alcohol, geen koffie, geen suiker, geen dutjes en geen beeldschermen voor het slapengaan. Wat dan wel? Je biologische klok volgen en rood licht, zo blijkt uit een recent onderzoek.
Baby ligt op borst moeder

Wie laat gaat slapen, uitslaapt, de gordijnen een deel van de dag niet opendoet en vooral veel binnen zit, loopt risico om een slechte slaper te worden. “Hoe je slaapt, houdt rechtstreeks verband met je biologische klok,” zegt onderzoeker Kars-Michiel Lenssen. “Het is belangrijk dat er een goed contrast is tussen licht en donker.” Dit betekent dus dat het goed is om de natuur te volgen en overdag zoveel mogelijk in dat licht te zijn en ’s avonds, als het buiten donker wordt, de hoeveelheden licht langzaam af te bouwen.

Te veel en te weinig licht

Omdat de meeste mensen tegenwoordig op kantoor werken, weinig daglicht zien en sommigen graag ’s avonds nog tot laat met het licht aan series kijken, kan onze biologische klok in de war raken. Het gevolg? Moeilijk in slaap komen, moeilijk uit bed komen en vaak moe zijn. Omdat de slaapkamer, van oorsprong de rustigste kamer van het huis, ook nog eens gekaapt werd door tv’s, laptops, tablets en smartphones, is het er allemaal niet makkelijker op geworden. Het RIVM laat in een recent onderzoek zien dat veel schermgebruik de slaap kan verstoren, met name in het uur voor het slapengaan. Dit zou te maken kunnen hebben met het blauwe licht dat van schermen afkomstig is, hoewel dit niet onomstotelijk vaststaat. Wát we doen met onze schermen (druk appen of gamen) en hoeveel licht er verder in de kamer is, speelt volgens deskundigen ook een grote rol. Uit een vervolgonderzoek moet blijken of de blauwfilters die telefoons en tablets (soms) hebben inderdaad de negatieve effecten op slaap kunnen verminderen.

Sneller in slaap met rood licht

Rood licht zou daarentegen weleens de oplossing kunnen zijn voor slechte slapers. Dit komt naar voren uit het onderzoek van promovendus Wisse van der Meijden van het Nederlands Herseninstituut. Volgens hem helpt blootstelling aan helder rood licht bij in slaap vallen. Hij constateerde dat zijn proefpersonen bij rood licht meer moeite moesten doen om wakker te blijven dan bij blauw licht en dat het lastiger voor hen werd om zich erna goed te kunnen concentreren. Uit een slaaptest, die daarna werd uitgevoerd, kwam naar voren dat mensen die aan rood licht blootgesteld waren, beduidend sneller in slaap vielen dan mensen die in het donker hadden gezeten. Aanvullend onderzoek is nodig om te zeggen of deze kennis mensen met een slaapprobleem verder kan helpen, maar het is de moeite waard om het te proberen.

Met warm licht de dag afbouwen

Of er een rode ‘slaaplamp’ ontwikkeld zal worden, betwijfelt Lenssen, die als principal researcher bij Signify werkt. “Wij hebben een lichtsysteem ontwikkeld waarmee je op elk gewenst moment het licht kan afstellen op waar je behoefte aan hebt: koel licht voor extra energie en warmer licht voor wanneer je wil ontspannen en de dag wil afbouwen. Ik denk dat mensen het niet zo praktisch vinden om in rood licht te gaan zitten, maar wie weet; de toekomst zal het uitwijzen.”

Dit artikel is onderdeel van de Beter slapen updates. Wil je nog meer tips om beter te slapen?

TIP!

Aan de slag met Actify

Voel je je na een nacht slapen nog niet uitgerust? Download dan de Actify Vitaliteitscoach app. Actify helpt jou met een gezonder slaappatroon en leert je om mindful in slaap te vallen.

Download in de App StoreDownload in de Play Store

Of lees meer over Actify

Gerelateerde artikelen

Vrouw ligt in bed
Artikel
2 minuten lezen

De allerslechtste slaaphouding

We vallen in slaap hoe we dat het lekkerst vinden. Maar niet elke houding is even goed. Sterker nog: onze slaappositie heeft grote invloed op hoe goed we slapen.
Baby ligt in bed met hondje
Artikel
2 minuten lezen

Snel in slaap met deze methode

Als in slaap vallen een probleem is, probeer dan eens de 4-7-8-methode. Sommige mensen vallen dan binnen een paar minuten in slaap. Slaap lekker!
Een man bezig met bewust eten in de keuken.

Femke slaapt al jaren slecht | Podcast

Slaapcoach Floris Wouterson gaat dieper in op de slaapgebruiken van Femke en ontrafelt hoe zij beter kan gaan slapen.