Zo houd je je goede voornemens vol (als ze aan het verslappen zijn)

Nee, nee, geef niet op! Als je goede voornemens nu al aan het verslappen zijn: geeft niks. Slechts een klein percentage van de mensen houdt het langer dan een paar weken vol. Het goede nieuws is dat je ze met deze tips zo weer oppakt.
groepstraining

Wat zou het mooi zijn als je van de ene op de andere dag zou kunnen stoppen met roken, de dagelijkse 350 gram groente haalt of netjes drie keer in de week in de sportschool te vinden bent. De perfecte datum om aan goede voornemens te beginnen, lijkt 1 januari, maar helaas houdt maar 1 op de 3 mensen dit vol. Als dat ook voor jou geldt, lees dan onze tips. Hiermee pak je de draad snel weer op!

1. Spreek nu met jezelf af wat je doet bij een terugval

Stel: je wilt stoppen met drinken, roken, of met (te veel) suiker eten. Je weet dat er momenten gaan komen die héél moeilijk zijn. Spreek daarom vooraf met jezelf af wat je ter compensatie gaat doen als je op die momenten zondigt. De Jellinek bijvoorbeeld raadt aan iets zuiverends te doen ter compensatie van een terugval. Zoals een lange wandeling maken of de berging uitruimen. En dan húp weer opnieuw beginnen.

2. Vergeet ‘januari’

Het idee dat het in één maand per jaar perfect moet zijn, is natuurlijk onzin. Zondig je een keer, kijk dan vooral hoe goed je het hebt gedaan en staar je niet blind op je misstap. Begin de volgende dag gewoon opnieuw. In februari en maart gezond leven is ook nog fijn.

3. Kleine stapjes

Iets nieuws aanleren kost tijd. Stel jezelf doelen, maar leg de lat laag. Stoppen met suiker? Vervang eerst de frisdrank door bruisend water. Als je zoiets een maand volhoudt, is de winst al ontzettend groot. Gaat dat je uiteindelijk makkelijk af, bedenk dan een nieuwe stap. Met steeds weer een nieuw stapje erbij kom je uiteindelijk heel ver.

4. Beloon jezelf

Onze hersenen zijn gek op beloningsimpulsen. Dus spreek met jezelf vooraf af hoe je jezelf tussendoor gaat belonen als je je doelen haalt, dan heb je iets om naar uit te kijken. Bijvoorbeeld een schoonheidsbehandeling voor elke 3 kilo die je kwijt bent. Of kaartjes voor een voorstelling bij 2 weken niet roken.

5. Geef het een kans

Kost het je veel moeite om vol te houden? En zit je goede voornemen na drie weken nog altijd niet in je routine? Heel normaal. Volgens psychologisch onderzoek aan de University College in Londen kost het aanleren van nieuw gedrag gemiddeld 66 dagen. Grote gedragsveranderingen kunnen máánden kosten in plaats van weken.

6. Bedenk redenen om het wél te doen

Vandaag heb ik geen zin om te sporten want het regent/ik ben moe/ik moet overwerken. Ons hoofd is voortdurend argumenten aan het bedenken om te breken met de goede gewoontes die we aan willen leren. Bedenk tegenargumenten en schrijf ze op. Zoals: na het sporten voel ik me lekker. Of: ik weet dat ik spijt krijg als ik toch chips eet. Het helpt om je op je tegenargumenten te concentreren én het maakt je mentaal sterker. Zo wordt het bij een volgend moeilijk moment makkelijker om vol te houden. Enne… wat goed dat je er überhaupt aan begonnen bent, succes!