Deze 7 trends maken 2020 voor jou een nog gezonder jaar

Elk jaar duiken er nieuwe trends, middelen en tools op die ons helpen lekkerder in ons vel te zitten. Dit zijn de verrassendste ontwikkelingen die trendwatchers voor 2020 aan zien komen en waar jij je voordeel mee kunt doen. 
Twee jongens aan het tafelvoetballen

1. Sporten wanneer jíj wil

Voor liefhebbers van de sportschool, en met name de groepslessen, is er ook goed nieuws. Lesroosters zijn straks niet meer van deze tijd. Groepslessen On Demand zijn de toekomst. Het fenomeen is al jaren een succes in de Verenigde Staten en Nederland is er inmiddels ook klaar voor: virtuele groepslessen. Steeds meer fitnessscholen beschikken over een virtual fitness studio. Die lessen beginnen wanneer jij wil, dus je bepaalt zelf welke les je doet. Dat betekent niet dat live lessen verleden tijd zijn; het betekent simpelweg dat de mogelijkheid om te sporten buiten de piekuren groter wordt.

2. Het hele jaar beachsport

Vaak voelt het als een opgave om naar de sportschool te gaan. Daarom is deze nieuwe trend een aangename: het strand wordt steeds meer een sportomgeving. Niet alleen om te beachvolleyballen, maar ook om te beachvoetballen, aan beachrunning te doen en om te boksen. En wat dacht je van yoga on the beach of frisbee at sea? Sporten op het strand heeft een groot pluspunt: onderzoek wijst uit dat trainen in het zand minder belastend is voor je gewrichten in vergelijking met trainen op een harde ondergrond. Er worden zelfs locaties, waar geen strand in de buurt is, omgetoverd tot (indoor) beachsportlocaties, zoals de voormalige Honig fabriek in Nijmegen, waar nu een verwarmd indoorstrand is. 365 dagen per jaar beachsporten is straks geen probleem meer.

3. De fermentatie-hype gaat door

Steeds meer mensen ontdekken hoe leuk het is om thuis groentes te fermenteren. Fermentatie is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken. Gefermenteerde groenten bevatten veel gezonde voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en antioxidanten. Daarnaast is gefermenteerd voedsel rijk aan probiotica en daarmee heel goed voor je darmen. Op internet vind je veel verschillende basisrecepten voor fermenteren. Het is in eerste instantie wel een beetje experimenteren, maar oefening baart kunst. Bon appetit!

4. Steeds meer keuze voor de non-alcoholici

Hèhè, het aanbod aan alcoholvrije drankjes laat eindelijk een stijgende lijn zien. Alcoholvrije seltzers, een drankje dat bestaat uit spuitwater, bubbels en een smaakje, zijn al een rage in Amerika. En de keuze wordt hier ook steeds groter. Wat denk je bijvoorbeeld van alcoholvrije Vermouth? Een beetje tonic en een schijfje citroen erbij en je hebt echt niet het gevoel dat je wat mist. Hetzelfde geldt voor het toenemende aanbod in alcoholvrije biertjes, cider en mocktails (wees je er wel van bewust dat deze drankjes suiker bevatten, dus drink ook dit met mate). De voordelen van alcoholloos leven: je slaapt dieper, je geheugen gaat vooruit, net als je leverwaarden. Proost! Op je gezondheid.

5. Online hulp komt als geroepen

We leven in een tijd waarin er aan steeds meer van onze behoeftes online tegemoet gekomen gaat worden. Zo ook in de zorg. Een groeiend aantal mensen kampt met mentale problemen, dus de wachtlijsten voor psychologen zijn vaak lang. Een online GGZ-behandeling kan dan een heel goede optie zijn. Overleg wel altijd met een huisarts of dit een methode is die bij jou past. Daarnaast kun je je smartphone tegenwoordig als een gezondheidscoach inzetten, eentje die jou op een leuke manier aanzet tot bewegen. De Actify-app is daar een goed voorbeeld van. Deze gratis stappenteller houdt je stappen bij en stuurt je op missie om je stappendoel te halen. Geregeld bewegen is gezond en verlaagt op de lange termijn het risico op hart en vaatziekten, ook kan het helpen bij depressieklachten.

6. Relaxen met een podcastje

Podcasts zijn een ideale manier om te ontspannen. Lekker een stuk wandelen met een podcast in je oren of nog iets fijns luisteren voor het slapengaan; steeds meer mensen gaan overstag. Het aanbod van podcasts is immens, maar hier een paar goede tips. In Healthlovers geeft Anne Neijnens tips om gezond en bewust te leven, en interviewt ze verschillende deskundigen over hun voedingspatroon, sportroutine en ontspanningstechnieken. Over dat laatste gesproken: als je aan alle kanten hoort hoe effectief mediteren wel niet is maar het lukt je niet, luister dan naar The Meditation Podcast, waarin je stap voor stap begeleidt wordt. Ook heel populair is Sleep Whispers. Dit is een podcast met gefluisterde verhalen die je helpt om tot rust te komen. Een tip van eigen bodem: de Beter in je vel-podcast waarin slaapexpert Floris Wouterson (auteur van het boek Superslapen) ingaat op de meest voorkomende slaapproblemen waarmee we te kampen hebben. In drie afleveringen hoor je wat de grootste slaapkillers zijn en hoe je voorgoed afrekent met doorwaakte nachten.

7. Naar bed met een slaapcoach

Na de lifestylecoach en de businesscoach ontdekken we nu de slaapcoach. En terecht! Want slapen doen we over het algemeen te kort, te ondiep en te onrustig. Ooit waren Nederlanders misschien te nuchter voor slaapcoaching, maar als warme melk en schaapjes tellen niet blijken te helpen dan biedt een slaapcoach wellicht uitkomst. Een slaapcoach leert jou, persoonlijk of online, hoe je je slaapgedrag verbetert. Slaap je gemiddeld drie nachten per week slecht? Dan heb je meer stresshormonen in je bloed, een lagere weerstand en een grotere kans op obesitas. Slaap je als een roos, dan voorkomt dat vergeetachtigheid, je huid veroudert minder snel en je humeur is stabieler. Geen slecht idee dus, zo’n slaapcoach.