Dit zijn ze! 7 tekenen van een gezonde omgeving

Een fijne leefomgeving zorgt niet alleen voor meer levensgeluk, uit onderzoek van het RIVM blijkt zelfs dat het superbelangrijk is voor onze gezondheid. Daarom is het goed je regelmatig af te vragen of je tevreden bent met je werk- en leefomgeving en wat er nog te verbeteren valt.
Man geeft planten water

Dat een slechte leefomgeving invloed heeft op onze gezondheid is eenvoudig te begrijpen. Denk bijvoorbeeld aan geluidsoverlast, luchtvervuiling of gevaarlijk verkeer in de buurt. Deze situaties kunnen direct (verkeersongevallen, luchtwegproblemen) of indirect (stress) gezondheidsproblemen opleveren. Maar wist je dat een goede leefomgeving ook een positief effect kan hebben op je gezondheid?

Herken een gezonde omgeving

Dit is hoe je een gezonde leefomgeving herkent, en wat deze kan betekenen voor je gezondheid.

Een veilige omgeving

In het donker veilig over straat kunnen lopen, geen gevaarlijk verkeer langs je huis, geen zwerfvuil op straat en een plek waar je je kinderen met een gerust hart laat buitenspelen. In een schone en veilige omgeving word je minder snel ziek, gebeuren minder ongevallen en ervaar je bovendien minder stress.

Hup, in beweging

Een gezonde leefomgeving nodigt uit tot bewegen: bijvoorbeeld doordat er goede wandel- en fietspaden, parken en speelveldjes in de buurt zijn. Genoeg beweging kan problemen zoals overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten voorkomen. Zo draagt een prettige leefomgeving direct bij aan je algehele gezondheid. Tip: wees creatief. Een steile trap, een stukje verderop parkeren, alles kan je gebruiken om genoeg te bewegen.

Hé buurman!

Kijk eens om je heen. Staan er bij jou in de buurt bankjes op straat? Zijn er plekken waar mensen uit de buurt elkaar kunnen ontmoeten? Worden er activiteiten georganiseerd? Nu met corona is dat misschien lastig, maar sociale contacten zijn belangrijk voor onze gezondheid: zowel fysiek als mentaal. Een ideale leefomgeving biedt plek voor mensen om elkaar te ontmoeten en af te spreken.

Vitamine G(roen)

Genoeg groen in je leefomgeving heeft verschillende positieve effecten op je gezondheid. Je gaat vaker naar buiten, het is goed voor de ontwikkeling van kinderen (want buitenspelen!) en het vermindert stress. Uit onderzoek blijkt zelfs dat mensen die in een groene omgeving wonen minder vaak de huisarts bezoeken! Weinig groen in de buurt? Kijk dan goed naar de mogelijkheden voor regelmatige uitstapjes naar de natuur.

Hapje frisse lucht

Even een raam open kunnen zetten, zonder problemen buiten kunnen sporten en leven zonder geuroverlast: goede luchtkwaliteit is heel belangrijk voor ons welzijn. Vooral in steden of aan drukke wegen kan er sprake zijn van luchtverontreiniging. Voldoende planten en bomen in de omgeving doen de luchtkwaliteit veel goeds. Nog een reden dus, waarom groen zo belangrijk is!

Even helemaal niks

Om gezond te blijven is het belangrijk dat je je kunt ontspannen in je eigen leefomgeving. Wanneer dit niet kan, bijvoorbeeld door geluidsoverlast, druk verkeer of andere overmatige prikkels, dan krijgen je lichaam en geest niet voldoende rust. Het is daarom belangrijk dat je de mogelijkheid hebt je terug te trekken op een stille en rustige plek, waar je alleen kunt zijn wanneer je daar behoefte aan hebt.

Binnen handbereik

Kun je makkelijk naar school, de supermarkt, de huisarts of de gemeente? Bijvoorbeeld lopend, met de fiets of met het OV (als je geen auto hebt). Goede toegang tot essentiële plekken is nodig om goed voor jezelf te kunnen zorgen. Kijk eens goed rond in je eigen omgeving. Zijn er dingen die ontbreken of beter kunnen? Informeer dan eens bij de gemeente wat zij doen om de leefomgeving te verbeteren. Wie weet staan ze open voor suggesties!

Dit artikel is onderdeel van de e-mailserie Fijne omgeving

TIP!

Wil je nog meer tips om je omgeving te verbeteren?

Meld je aan