Weg met alle eetregels en verboden! Eet met liefde

Als je gezond wil eten, moet je stoppen met koolhydraten en suiker, minder vlees, wel peulvruchten en noten. En ga zo maar door. Dit soort lijstjes met adviezen en verboden vliegen ons tegenwoordig om de oren. Wat we in onze mond stoppen, leidt soms zelfs tot een schuldgevoel, ziet ook huisarts Tamara de Weijer steeds vaker. Het is tijd om de liefde weer terug te brengen in je voedingspatroon.
Man eet hamburger

Minder én gezonder eten: dat is wat zo’n 67 procent van de bevolking graag wil. Dit blijkt uit het boek ‘De grote voedselverleiding’ van Denise de Ridder, hoogleraar psychologie aan de Universiteit Utrecht. Hoe komt het dan dat ons gezonde plan zo vaak mislukt? Omdat je in je hoofd steeds een strijd voert tussen wat je wil (zoet, vet en veel eten) en wat je moet doen (op je eten letten). Met als gevolg: schuldgevoelens. Zulke gevoelens werken alleen maar tegen je. Vaak eet je dan alleen maar meer, ‘omdat het nu toch geen zin meer heeft’.

Geniet, kauw, proef!

Een zakje chips lijkt al gauw iets heel ergs. Maar als we onszelf van alles verbieden, vergeten we te luisteren naar ons lichaam. Leefstijljournalist Juglen Zwaan noemt dat intuïtief eten. We moeten weer gaan genieten van elke hap en bewust gaan proeven. Juglen: “Voedsel gaat over meer dan calorieën en labeltjes als “goed” en “slecht”. Beter kunnen we kijken of iets ons lichaam energie geeft of niet. Balans is het sleutelwoord. Weleens van de 80/20 regel of het Pareto-principe gehoord? Het is van oorsprong een wet uit de wiskunde en staat voor de gulden middenweg. Veel voedingsdeskundigen adviseren tegenwoordig de 80/20 methode. Het houdt in dat 80 procent van je voeding een goede basis is van groente, fruit, noten en onbewerkte producten. De overige 20 procent mag best iets lekkers zijn wat minder voedzaam is.

Niet meer ‘moeten’

Gek genoeg werkt het ook zo dat als je opeens alles van jezelf ‘mag’, het verlangen simpelweg afneemt. Je geeft gewoon toe aan je trek in dat stuk chocoladetaart. Een volgende keer voel je dat je eigenlijk niet zo’n zin hebt, of dat één hapje al genoeg is om de smaak te proeven. Het werkt in je voordeel als je van ‘ik moet’ maakt: ‘ik wil’, of ‘ik ga!’, legt Denise de Ridder uit in haar boek.

Probeer dat eens voor jezelf te doen. Ik moet meer groente eten verandert dan in: ik wil vandaag een lekkere avocado op mijn brood en de ochtend begin ik met een verse fruitsmoothie. Voel je het verschil? Bij het ene zit er een boos iemand in je hoofd, die je het liefst wil vermijden. Bij de ander zit er een lief engeltje op je schouder die je allemaal lekkere suggesties voorstelt. En die niet keihard in je oor brult als je een stroopwafel eet bij de thee.

Complimenten!

Weg dus met woorden als ‘balansdag’ en ‘cheatday’. Welke 2 dingen je volgens De Ridder beter kunt doen: steek zorg in de boodschappen die je in huis haalt. Maar ook in de maaltijden die je kookt. En staar je niet blind op de chips, de stroopwafel of het ijsje dat je hebt gegeten. Kijk vooral naar de hoeveelheid goede keuzes die je gedurende de dag ook maakt. De appel die je eet, het handje noten toen je een kleine hongeraanval had, ga zo maar door.

Dus: Het is echt niet zo dat je alleen maar slechte keuzes maakt en je jezelf daarvoor op de kop moet zitten. We mogen best wat vaker tegen onszelf zeggen ‘goed gedaan!’ bij iedere keer dat we voedzame voeding eten. Complimentjes en genieten van eten: daar varen we wel bij.

Bij Zilveren Kruis telt alles mee als het om gezondheid gaat. Het gaat om meer dan alleen goed eten en genoeg bewegen. Om meer dan lichaam en geest. Want ook je omgeving, je familie, je vrienden en hoe het op je werk gaat hebben invloed op het totaalplaatje van je gezondheid.

Lees ook

Een man bezig met bewust eten in de keuken.

11 hardnekkige misverstanden rondom afvallen

Wat veel mensen niet weten is dat we afvallen vaak verkeerd aanpakken. Te snel, te weinig doordacht en vooral: te ongeduldig.
Een man bezig met bewust eten in de keuken.
Artikel
3 minuten lezen

Freek viel 3 kilo af: “Ik doe al mijn telefoontjes lopend”​

Freek zit voor zijn werk de hele dag in de auto en ploft daarna neer achter zijn bureau. Hij besloot dat het roer om moest en dat wierp zijn vruchten af.
Een man bezig met bewust eten in de keuken.

Gezond en vitaal 100 jaar worden?

Gezond en vitaal de 100 jaar halen. Wereldwijd zijn er maar 5 plekken waar grote groepen mensen dit halen. Wat is hun geheim?